Förkyld bebis och barn

Under de första levnadsåren blir barn och bebisar förkylda ofta. Bebisar och barn upp till 2 års ålder blir vanligtvis inte immuna mot det virus de smittats av. Äldre barn blir däremot ofta immuna mot viruset och det är viktigt för uppbyggnaden av immunförsvaret. Varje gång ett barn får en infektion bildas nämligen antikroppar som ger dem en viss immunitet mot framtida infektioner. Från och med tio års ålder blir barn inte förkylda oftare än vuxna.

Ung person med förkylning

Symptom

Barn och bebisar brukar få samma symptom som vuxna vid förkylning – hosta, ont i halsen, rinnsnuva, nysningar och att man blir täppt i näsan – men får oftare värre besvär och även feber. En annan skillnad är att en förkylning hos bebis och småbarn ofta leder till falsk krupp eller öroninflammation. Precis som hos vuxna går förkylningar och influensa hos barn oftast över av sig själva men det finns sätt att lindra symptomen och förkorta sjukdomsperioden:

  • Se till att barnet får vila så mycket som möjligt. Har barnet feber ska det stanna hemma från förskola eller skola.
  • Ge barnet mycket att dricka.
  • Rengör näsan med koksaltlösning för att lindra nästäppa.
  • Använd en förkylningsspray för att hämma tillväxten av virus i nässlemhinnan och påskynda läkningen av infektionen. Det finns spray som är godkända för barn redan från ett års ålder.
  • Om barnet har hög feber kan du ge receptfria tabletter som innehåller paracetamol men ge inte febernedsättande mediciner i onödan eftersom feber är en del av kroppens naturliga försvar mot infektioner.

Antibiotika är meningslöst för att behandla vanlig förkylning och influensa hos bebis och barn, eftersom dessa infektioner nästan alltid orsakas av virus och inte bakterier. Om barnet får mycket hög feber, ont i öronen, svårt att andas eller plötsligt blir sämre bör du dock kontakta din vårdcentral, eftersom det kan tyda på komplikationer som kräver läkarvård.