Hoppa till innehåll

Frågor och svar om förkylning och Viruseptin

Vilket är det bästa sättet att motverka förkylning?

God handhygien, en balanserad kost, tillräckligt med sömn och lagom mycket motion ger ett gott grundskydd mot förkylning och influensa. Men om du har nedsatt immunförsvar eller känner att du vill ha lite extra skydd mot virus i förkylningstider kan receptfria produkter som Viruseptin vara ett effektivt skydd mot virusinfektioner i mun och svalg och i de fall förkylningen redan brutit ut kan Viruseptin förkorta sjukdomsperioden och minska risken för att infektionen kommer tillbaka.

Den största skillnaden är att Viruseptin också kan förebygga och motverka förkylning genom att minska virusmängden i slemhinnorna och bilda en fysisk barriär mot virus.

Vad är Viruseptin?

Viruseptin mun- och nässpray är en receptfri produkt som kan förebygga och motverka förkylning och influensaliknande symptom. Sprayen innehåller den aktiva ingrediensen iota-carrageenan, ett ämne som utvinns från havsalger och som kan ha en virushämmande effekt. Iota-carrageenan verkar genom att återfukta slemhinnorna i de övre luftvägarna och bilda en fysisk barriär mot virus. Samtidigt kapslas virusen in, så att det blir svårare för dem att få fäste i slemhinnan och föröka sig.

Vad är det för skillnad på Viruseptin och ett vanligt nässpray?

Både Viruseptin och vanliga, avsvällande nässpray kan användas för att lindra symptom när du drabbats av en infektion i de övre luftvägarna. Den största skillnaden är att Viruseptin också kan motverka förkylning genom att minska virusmängden i slemhinnorna och bilda en fysisk barriär mot virus.

Vem kan använda Viruseptin?

Hela familjen!
Viruseptin är den första och hittills enda förkylningssprayen som är testad på och godkänd för barn redan från och med ett års ålder. Den kan även användas av gravida och ammande kvinnor.

Hur länge kan jag använda Viruseptin?

Det finns ingen övre gräns för hur många dagar, veckor eller månader som du kan använda Viruseptin. Sprayen har inga kända biverkningar och kan inte missbrukas eller överdoseras.

Kan Viruseptin bota hosta?

Viruseptin behandlar både hosta och andra förkylningssymptom. Om du har hosta, är hes eller torr i halsen på grund av att du rökt, sjungit eller pratat mycket, kan Viruseptin munspray lindra dina besvär genom att återfukta slemhinnan i munnen och svalget. Återfuktningen förebygger också virusangrepp och andra besvär som kan förvärras av en torr eller irriterad svalgslemhinna.

Kan jag använda både munsprayen och nässprayen ihop?

Absolut!
Både mun- och nässprayen gör det svårare för virus att få fäste och föröka sig fast på olika ställen, så att använda dem tillsammans ger det bästa och mest heltäckande skyddet mot förkylning. För bästa effekt ska du börja använda sprayen så fort du börjar känna av symptomen.

Hur länge varar effekten av sprayen?

När du använder Viruseptin nässpray bildas en skyddande film på nässlemhinnan som finns kvar i cirka fyra timmar efter att du sprayat näsan. För att få en varaktig effekt mot förkylningssymptom bör du använda sprayen minst tre gånger om dagen.

När ska jag söka läkare för en luftvägsinfektion?

Förkylningssymptom är oftast värst de första dagarna, för att sedan avta successivt. Om du har använt Viruseptin i några dagar och ändå börjar känna dig sämre eller får hög feber, bör du kontakta läkare.

En förkylning är normalt ofarlig, men kan ibland leda till allvarligare följdsjukdomar, som bihåleinflammation, lunginflammation och halsfluss, vilka kan kräva behandling med antibiotika. Risken att drabbas av följdsjukdomar är större för personer över 65 år, diabetiker, hjärtsjuka, överviktiga och personer som har nedsatt immunförsvar eller lungfunktion.